Estetik diş hekimliği, hastanın gülme ve konuşma fonksiyonları sırasında maksimum estetik görünüme ulaşması için ağız içerisinde çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. Bu amaçla dişler, dudaklar ve diş eti dokusu kişinin çeşitli özellikleri dikkate alınarak uyumlandırılır. Hastanın beklentisi, yüz şekli, karakter özellikleri ve cinsiyeti tasarımın belirlenmesinde rol oynayan en önemli etkenlerdir. Estetik diş hekimliği tedavileri ile kişi, kendisi için en ideal olacak gülüş profiline kısa bir sürede kavuşabilir.
Estetik diş hekimliği tedavileri, diş dokusu üzerinde ya da dişlerin komşu olduğu yumuşak dokularda uygulanabilmektedir. Yalnızca dişlerde renk değişimi yapılması istendiğinde çeşitli diş beyazlatma işlemleri ile dişin renginde kısa sürede belirgin bir değişiklik sağlanabilir. Estetik dolgularla diş dokusundaki minimal kayıplar, asimetriler ya da dişler arasındaki minimal boşluklar tedavi edilebilir. Dişlerin şekil, renk veya dayanıklılık özelliklerinin bir ya da birkaçında kalıcı değişiklik yapılması istendiğinde ise çeşitli tam seramik tedavileri ile bu değişiklikler kolaylıkla sağlanabilir. Dişin yalnızca ön yüzünde işlem yapılmasının gerekli olduğu durumlarda, dişlerde düzenleme yapma ihtiyacının oldukça düşük olduğu porselen lamineler uygulanabilir. Protezin dişi sarması gereken durumlarda ise Empress ya da Zirkonyum kaplama tedavileri estetik başarıları ile ön plandadır. Emax olarak da bilinen Empress porselenler, yüksek geçirgenliğe sahip olma özellikleriyle diş dokusuna oldukça yakın bir görünüm oluşturarak oldukça doğal ve estetik sonuçlar vermektedir. Bu özellikleri sayesinde, özellikle ön grupta yer alan dişlerde şekil ve renk değişiklikleri yapılması planlanan durumlar için sıklıkla tercih edilir. Empress porselen uygulamalarında, genellikle diş yüzeyinde minimal bir düzenleme yapılması yeterlidir. Zirkonyum porselenler ise düşük yansıtıcılığa sahip oldukça dayanıklı materyaller olmaları ile ön plandadır. Dişlerde ileri derecede renkleşme problemi gibi maskeleme gerektiren durumlarda bu özelliklerinden sıklıkla yararlanılır. Bunun yanı sıra, güçlü ve dayanıklı olmaları sayesinde yüksek oranda kuvvet alan arka grup dişlerde de rahatlıkla tercih edilerek bu bölgede yüksek estetiğe sahip tedavilerin yapılabilmesine olanak tanır. Diş eti dokusunun görünürlük seviyesine ya da mevcut asimetrisine bağlı olarak gözlenen estetik problemlerde; pembe estetik işlemleri uygulanarak diş eti dokusu kolaylıkla seviyelendirilebilir, diş etinin ya da dudağın konumunda düzenlemeler yapılabilir. Bazı durumlarda, estetik diş hekimliği tedavilerinin yalnızca bir tanesi ideal gülüş estetiğinin oluşturulması için yeterli olabilir. Gerekli durumlarda ise bu tedavi yöntemlerinin birkaçının kombine olarak kullanılması tercih edilebilir.
Dişlerin şekillerinde değişime neden olacak işlemlerde öncelikle yapılması planlanan tedavinin tasarımı yapılır. Bu süreçte hazırlanan tasarım, hastaya sunulur ve uygun koşullarda hastanın üzerinde prova edilerek tasarımın beklenen tedavi sonucuna uygunluğu ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Tedavi öncesinde prova yapılması planlanan durumlarda, alınan ölçü üzerinden silikon bir kalıp hazırlanır. Yapılması planlanan tedavi işlemlerinin bu kalıba aktarılmasıyla planlanan tedavi sonuçları hasta üzerinde değerlendirilebilir hale gelir. Bu sayede ise tasarımın kişiye uygunluğu daha somut bir şekilde değerlendirilebilir. Ancak bir ya da birden fazla dişin planlanan tedavi işlemlerinin bulunduğu hattın önünde yer alması durumunda, prova işleminin tasarımı doğru bir şekilde yansıtması mümkün değildir. Bu durumlarda, prova yapılması planlanıyorsa öncelikle bu dişler üzerinde gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Yapılan ilk seansta uygulanabilecek tüm tedavi alternatifleri hastaya ayrıntılı bir şekilde açıklanır. Bazı durumlarda ortodontik tedaviler ve dental implantlar ile tedavinin desteklenmesine ihtiyaç duyulabilir. Tedavi sürecinde izlenecek yol belirlendikten sonra ise hastadan ölçü alınır. Gerekli durumlarda bu ölçü hastadan çeşitli yönlerden alınan profil görüntüleri ile desteklenir. Hastanın karakter özelliklerinin ve beklentisinin de değerlendirilmesi ile ideal tasarımın oluşturulabilmesi için çeşitli planlamalar yapılır. Tasarımın hasta beklentisi ya da diş dokuları ile ideal uyumu sağlamaması durumunda, kolaylıkla değiştirilebilmesi mümkündür. Tasarım özelliklerinde planlanan büyük değişiklikler için yeni bir randevuya ihtiyaç duyulabilirken minimal değişimler tespit edilen seans içerisinde dahi düzenlenebilir. Hasta için en ideal özelliklere sahip tasarım oluşturulduğunda ise tedavi aşamasına geçiş yapılır.
Hasta ile birlikte tedavi alternatifine ve uygulanacak tasarıma karar verilmesinin ardından tedavi işlemlerine başlanması için yeni bir randevu oluşturulur. Planlanan tedavinin yalnızca pembe estetik uygulaması olması durumunda işlem, çoğunlukla tek seans içerisinde tamamlanabilir. Diş etlerinin durumuna bağlı olarak seans sayısı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Dişlerin formunda düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç duyulan durumlarda, işlemin uygunluğuna bağlı olarak tedaviye başlamadan önce prova uygulaması yapılabilir. Bu aşamada gerekliyse tasarım üzerinde düzenlemeler planlanabilir. Tasarımın her yönüyle hasta beğenisini kazanması durumunda ise dişlerde ve diş etlerinde yapılması planlanan tedavilerin uygulamasına başlanır. Bu işlemlerin kayıtlı bir kopyasının oluşturulması ve tasarıma adapte edilebilmesi için hastadan yeni bir ölçü alınır. Alınan bu ölçünün ardından, hastanın kalıcı diş protezleri hazırlanana kadar geçecek süreç boyunca konforlu bir şekilde günlük rutinlerine devam edebilmesi için işlem yapılan dişler üzerine geçici protezler uygulanır. Bir sonraki tedavi seansında kişiye özel olarak hazırlanmış kalıcı lamine, kaplama ya da köprü protezleri; dişler üzerinde prova edilir. Hazırlanan bu kalıcı protezlerin diş ile tamamen uyum sağlaması durumunda, dişe kalıcı olarak yapıştırılması işlemine geçilir. Bu işlemin ardından tedavi tamamlanmış olur. Tedaviden sonra ise düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek tedavi ömrünü artırmada önemli oranda katkı sağlayabilir. Dişlerin sağlığının ve yapılan tedavinin estetik başarısının devamlılığının değerlendirildiği bu kontrollerin; tedavinin birinci haftasında, birinci ayında ve üçüncü ayında planlanması oldukça önemlidir. İlerleyen dönemlerde ise 6 ayda bir rutin diş hekimi kontrollerinin içerisine bu değerlendirmelerin yapılması yeterlidir.
Aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz. Bir uzmanımız sizi hızlıca geri arayarak randevunuzu planlayacaktır. Dilerseniz bizi direkt olarak arayabilirsiniz.
Veya bizi arayın +90 242 222 02 04