Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, diş ve çene cerrahisi; bu bölgeleri etkileyen çeşitli hastalıkların tanı ve cerrahi tedavisini üstlenen diş hekimliği dalıdır. Bu bölümde; ağız ve çene bölgesinin içerisinde yer alan yumuşak ve sert dokuların kalıtımsal olarak var olan ya da enfeksiyon, travma gibi çeşitli etkenlerle meydana gelen hastalıklarının tedavileri planlanır. Bu tedaviler ile ilgili doku sağlıklı hale getirilerek neden olduğu estetik ve fonksiyonel problemler ortadan kaldırılır.

 

Ağız, diş ve çene cerrahisi kapsamında hangi tedaviler uygulanmaktadır?

Ağız ve çene bölgesinde genetik olarak aktarılmış ya da sonradan oluşmuş patolojik kaynaklı problemlerin tedavileri ağız, diş ve çene cerrahisinin kapsamındadır. Bu alanda; diş çekimi, gömülü diş operasyonları, çene kemiğinin düzenlenmesi, yumuşak dokuların düzenlenmesi, implant uygulamaları, ilgili bölgelerde bulunan apse, kist ya da tümörlerin saptanması ve tedavisi gibi pek çok işlem uygulanabilir. Bu işlemlerin yanı sıra; ağız ve çene bölgesinde belirti veren sistemik hastalıkların tanısının konulmasında ve gerekli durumlarda ilgili alana yönlendirilmesinde büyük öneme sahiptir.

 

Diş Çekimi

Dişin çürük ya da travma gibi çeşitli faktörlerle ileri derecede hasar gördüğü ve çevresindeki dokuları tehdit ettiği durumlarda, farklı bir tedavi yöntemi uygulanarak dişin sağlığına kavuşturulması mümkün olmayabilir. Bu durumda, dişin çevresindeki dokuların sağlığını korumak için çekimi gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra, çene kemiğinin içerisinde gömülü kalan dişler de çevresindeki dokular için bir tehdit unsuru haline gelebilir. Özellikle 20 yaş dişleri sıklıkla çene kemiği içerisinde gömülü kalabilmekte ve diş dizisinde bozukluklara, komşu olduğu dişlerde yıkımlara, çevresindeki kemik ve yumuşak dokuda enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Gömülü kalan dişlerin ağız, diş ve çene yapısına zarar vermemesi durumunda ortodontik tedaviler yardımı ile sürdürülmesi ve konumlandırılması sağlanabilir. Ancak çevre dokular için zararlı olacağı bir durum söz konusu ise bu dişlerin lokal anestezi altında cerrahi olarak çekimi planlanır.

 

Yumuşak Dokuların Düzenlenmesi:

Ağız bölgesinde yumuşak dokularda meydana gelen hastalıklar da ağız, diş ve çene cerrahisi kapsamında yer alır. Bu bölgede meydana gelen lezyonlar ya da dudak yarığı gibi kalıtımsal sorunlar lokal anestezi altında tedavi edilebilir. Bu işlemlerin yanı sıra, dental protez yapımı ya da implant uygulamalarının öncesinde tedavinin başarısını artırmak ve estetik görünümü desteklemek amacıyla yumuşak dokuda düzenlemeler yapılabilir.

 

Çene Kemiğinin Düzenlenmesi:

Çene kemiğinde hastalık ya da kazalara bağlı olarak meydana gelen kayıplar, şekil bozuklukları ve kırıklar; deformasyon seviyesine bağlı olarak lokal anestezi ya da genel anestezi altında tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra kalıtımsal olarak gözlenen şekil bozuklukları, alt ve üst çene uyumsuzlukları gibi problemler de çeşitli uygulamalar ile düzenlenebilir. Bu düzenleme işlemi, ortognatik cerrahi olarak isimlendirilir. Kanser tedavisinde ilaç ve radyoterapiye bağlı çene kemiklerinde oluşabilen kemik nekrozlarının tedavileri de ağız, diş ve çene cerrahisi kapsamında tedavi edilir.

 

İmplant Uygulamaları:

Dişlerin çeşitli bölgelerde eksikliğinin doğal diş formuna en benzer şekilde yapılabilmesi için eksikliğe bağlı boşlukların bulunduğu bölgeler implant uygulamaları ile tedavi edilebilir. Bu tedavide özel materyal ile hazırlanan yapay diş kökü, çene kemiğine yerleştirilir ve bölgeye yapılacak olan protezin dayanağı olarak işlev görür.

 

Apse ve Kist Tedavileri:

Ağız, diş ve çene bölgesinde meydana gelen apse ve kistler; çevrelerindeki dokularda yıkıma neden olarak dişlerin kaybına, çene kemiklerinin ise dayanıksızlaşmasına neden olur. Tedavilerinin uzun süre sağlanmaması durumunda bu etkilerin şiddeti artacağından estetik ve fonksiyonel olarak büyük kayıplara meydana gelebilir ve çene kemiğinde minimal travmalar sonucunda dahi kırılma gözlenebilir. Apse ve kist tedavileriyle ise zararlı dokular ortamdan tümüyle uzaklaştırılabilir ve takiplerle kontrol altında tutularak doku sağlığına kavuşturulabilir.

Randevu Al

Aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz. Bir uzmanımız sizi hızlıca geri arayarak randevunuzu planlayacaktır. Dilerseniz bizi direkt olarak arayabilirsiniz.

Veya bizi arayın +90 242 222 02 04


    *Zorunlu Alanlar