PEDODONTİ NEDİR?
Pedodonti, çocuk dişleriyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır.
İlk süt dişleri sürmeye başladığı andan itibaren bebeğiniz artık pedodontiye aittir ve bu durum ergenlik sonuna kadar sürecektir.
Çapraşıklık, diş eksikliği gibi sorunlar daha ilerleyen yıllarda daha ciddi sorunlara yol açabileceğinden erken teşhis sizi kompleks tedavilerden ve mali külfetten kurtaracaktır. Bu nedenle çocuğunuzun altı ayda bir rutin kontrollerinin yapılması önemlidir.
DİŞ SÜRMESİ
Süt dişlerin sürmesi 6 ay ile 3 yaş arasında gerçekleşir. 6 yaşından itibaren sürekli dişler sürmeye başlar. Sürme süreleri hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Sürmede 6 aylık süre farklılıkları oluşabilir.
Olası diş eksikliği şüphesinde, özellikle daimi dişlerde, hekim gerekli gördüğünde yeni nesil dijital radyografi teknikleri kullanılarak az doz radyasyon uygulanarak film alınabilir.
DOLGU
Çürük, toplumuzun en büyük hastalıklarından biridir. Çürük bir hastalıktır ve ilerlemeden durdurulması gerekmektedir. Çürük derinliğine ve seviyesine göre tedaviden önce lokal anestezi yapılması gerekebilir. Çürük (ilgili dişin hasarlı bölgesi) temizlendikten sonra diş biyo uyumlu bir materyalle restore edilir.
Dolgu yapıldıktan sonra hastanın ağrısının geçmediği, gece uyandıran ağrıları olduğu ya da şişlik oluştuğu durumlarda dişe kanal tedavisi yapılması gerekebilir.
FİSSÜR ÖRTÜCÜ
Azı dişlerin ısırma yüzeyindeki oluklar fissür olarak adlandırılır. Pek çok kişide fissürlerde kahverengi renklenmeler mevcuttur. Eğer bu lekelenmeler artar ve derinleşirse dolgu gerekebilmektedir. En doğru yol, mevcut oluşumların ilerlemeden önüne geçmektir. Diş yüzeyinde hiçbir aşındırma, delme, kesme olmaksızın sadece küçük bir pürüzlendirmeyle fissür örtücüler uygulanabilir. Fissür örtücüler akıcı dolgulara benzetilebilir, fissürlere nüfuz ederek bölgeyi bakterilerden yoksun hale getirir.
PASLANMAZ ÇELİK KRON
Çocuk hastalarda özellik süt dişlerinde pulpatomi gibi büyük restorasyonlarda en iyi alternatif paslanmaz çelik kronlardır.
Dişte madde kaybının aşırı olduğu durumlarda
Arayüzlerdeki madde kaybının çok fazla olduğu durumlarda
Diş tüberkülleri kaybedilmişse
Aktif çürük riski çok fazlaysa
Mental sorunlu hastalarda
İnfraokluzyonda (ısırma hattın altında) kalan dişlere
Paslanmaz çelik kronlar uygulanabilir.
Estetik görüntüsü zayıftır ama fonksiyonel olarak aşırı harap dişleri fonksiyona getirmede başarılı bir tedavi şeklidir.
ÇOCUKLARDA YER TUTUCU TEDAVİSİ
Diş eksikliklerinde ve erken diş kayıplarında mevcut dişler yerinde olmadığından, boş kısıma doğru diğer dişlerde hareketlenme olmakta ve bu durum alttan gelecek daimi diş için sorun yaratmaktadır. Tedavide, ölçü alınarak ilgili boşluğun korunması amaçlanır. İki seans süren tedavinin ilk seansın da ölçü alınarak laboratuvara gönderilir; ikinci seansta hastamızın ağzına aparey uyumlandırılır, bu müdahale ileride gerekebilecek ortodontik tedavi ihtiyacını en aza indirir. Ortodontik tedaviye göre bütçenize daha uygun ve hasta açısından toleransı daha yüksek bir tedavi seçeneğidir.
PEDODONTİDE FLORUN YERİ
Flor uygulaması çürüğe karşı en etkin yöntemlerden birisidir. Yaş grubuna göre kullanılacak flor oranı değişkenlik göstermektedir. Yüksek dozlarda zararlı etkileri olmasına karşın diş hekimliğinde düşük dozlarda ve hasarsız bir şekilde uygulanabilmektedir.
Flor
Plakta bulunan bakterilerin asit salgılamasının önüne geçer,
Yüksek konsantrasyonda bakterileri öldürür,
Diş üzerinde plak birikimini azaltarak ağız hijyenini destekler,
Başlangıç halindeki çürük lezyonların kalsifiye olmasını sağlar,
Flor kontrollü ve uygun kullanımda kompleks tedavilere gerek kalmadan ilgili dişin terapisine olanak sağlar.
PEDODONTİDE SEDASYON
Diş koltuğuna karşı fobi sadece çocuklarda değil yetişkinler arasında da oldukça yaygındır. Bu sayı çocuklarda ilgili bölgeyi tanımama, kendini güvende hissetmeme gibi sebeplerden dolayı biraz daha fazladır. Çocuk hastayı koltuğa oturtmak ve tedavisini bitirmek hem ebeveyn hem de hekim için zordur. Bazı engelli hastalarımızda bu durum daha da zorlaşabilmektedir ve hastamıza tedavi öncesi bazı ilaçlar kullandırılarak ilgili dişleri tedavi edilebilmektedir. Hastamız uygulanan ilaçlar sonrası uyanık ya da yarı uyur durumda tedavi edilebilir.
Minimal Sedasyon: Hasta ilaçların etkisindedir sözel talimatlara normal cevap verebilir.
Bilinçli Sedasyon: Bilinç düzeyinde hafif bir azalma ile fiziksel ve sözel tepkilere yanıt verebilir.
Derin Sedasyon: Bilinç düzeyinde azalmanın kontrol edilebildiği hava yolu kontrol altında olmalıdır.
GENEL ANESTEZİ
Geçici süreli bir bilinç kaybı durumudur. Bu durumda hasta hiçbir uyarana yanıt veremez, ağrı hissi ortadan kalkmıştır. Kooperasyon yetersizliği fazla olan hastalar için düşünülmesi gereken alternatif bir tedavi girişimidir.
Sitemizde paylaşılan bilgiler tamamen genel bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tanı ya da tedavi yerine geçmez.
Aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz. Bir uzmanımız sizi hızlıca geri arayarak randevunuzu planlayacaktır. Dilerseniz bizi direkt olarak arayabilirsiniz.
Veya bizi arayın +90 242 222 02 04