Ortodontist, diş ve çene düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir.
Ortodontist olmak için önce diş hekimliği fakültesini bitirmek ve sonrasında da ortodonti uzmanlık ya da ortodonti doktora programını tamamlamak gerekir. Sadece bu uzmanlık veya doktora eğitimini başarı ile tamamlamış olan diş hekimleri “Ortodonti Uzmanı” unvanını kullanabilirler.
Ortodontik braketler metal, seramik, safir, cam ve plastik gibi malzemelerden yapılabilir. Çıkarılabilir veya dişlere sabit diş telleri olabilir.
Diş telleri dikkatlice kontrollü bir şekilde sürekli ve yumuşak bir kuvvet uygulayarak dişleri doğru pozisyona doğru yavaşça hareket ettirirler. Diş teli taktırmak için harika bir zamandayız çünkü her dişin etrafına bir destek ve metal bandın yerleştirildiği günler geride kaldı. Artık diş tellerini saran lastiklerin renklerini seçebilirsiniz. Teller ise eskiden olduğundan daha az fark edilir olmakla birlikte en yeni malzemeler hastalara daha az rahatsızlık vererek dişleri daha hızlı hareket ettirir.
Çarpık dişlerin temizlenmesi ve bakımı zordur. Bu durum diş çürümesine, diş eti hastalığının kötüleşmesine ve diş kaybına yol açabilir. Diğer ortodontik problemler, diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, yetersiz çiğnemeye, diş eti dokusuna aşırı yüklenmeye ve dişleri destekleyen kemiğe veya çene eklemlerinin yanlış hizalanmasına katkıda bulunabilir. Bunlar kronik baş ağrılarına ve yüz/boyun ağrısına yol açabilir. Bir ortodontist tarafından yapılan tedavi, ortodontik problemlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan diş problemlerini tedavi etmek için gerekli olan ek bakımdan daha az maliyetli olabilir.
Çoğu insan için güzel bir gülümseme ortodonti tedavisinin en belirgin faydasıdır. Diş tellerinin çıkmasından sonra daha güvenli gülüşleriniz olacaktır.
Tedavi süresi, tipik olarak hastanın ağız yapısı, yüz yapısı, sorunun ciddiyeti ve doktor ile hastanın tedavi planına hızlandırılmış ortodontik tedavinin eklenmesine karar vermesine bağlı olarak 1-3 yıl arasında değişir. Hastalar ortodontik tedaviye farklı oran ve çeşitlilikte yanıtlar verirler, bu nedenle tedavinin tamamlanma süresi orijinal tahminden farklı olabilir.
Hastanın doktoru tarafından verilen elastikleri, ağız içi veya ağız dışı aygıtları özenle kullanması, etkili tedavinin gerçekleşmesinde önemli bir faktördür. Hastanın randevularını düzenli olarak takip etmesi ve erken tedavi prosedürleri, tedavi sürecini altı aya kadar düşürebilir.
Ortodontik tedaviye erken yaşta başlandığında, ortodonti uzmanı çene büyümesini, süren veya sürecek olan daimi dişleri yönlendirebilir. Erken tedavi aynı zamanda üst ve alt diş kavislerinin genişliğini düzenleyebilir, daimi dişler için yer kazandırabilir, daimi diş çekimi ihtiyacını ortadan kaldırabilir, daimi dişlerin çürüme olasılığını azaltabilir, parmak emmeyi düzeltebilir ve anormal yutma veya konuşma sorunlarını ortadan kaldırabilir.
Dünya Ortodonti Derneği kesin bir yaş belirtmemekle birlikte yedi yaşına gelmiş olan her çocuğun bir ortodonti uzmanını ziyaret etmesini önermektedir. Bu yaştaki, çocukların süt dişleri ve daimi dişleri bir arada bulunur. Bu durum ortodonti uzmanının diş ve çene problemlerini daha erken yaşta teşhis edilebilmesini ve cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın düzeltmesini kolaylaştırmaktadır.
Ebeveynler için çocuklarının ortodonti tedavisine ihtiyacı olup olmadığını bilmek her zaman kolay değildir. Aşağıda verilmiş bazı maddeler çocuğunuzun bir ortodonti uzmanını görmeye ihtiyacı olup olmadığı hakkında karar vermenizi kolaylaştırabilir.
Çocuğunuzun ortodontik muayene randevusunu almak için lütfen bizi arayın. Erken tedavi çocuğunuzun gelecekte sağlıklı ve güzel bir gülümsemeye sahip olmasını sağlayacaktır.
Ortodonti dişleri konumlandırdığı gibi, cerrahi ortodonti (ortognatik cerrahi olarak da bilinir) hastanın çiğneme, konuşma ve nefes alma yeteneğini geliştirmek ve yüz görünümlerini iyileştirmek için çene düzensizliklerini düzeltir. Başka bir deyişle, cerrahi ortodonti çenenizi düzeltir. Çeneleri hareket ettirmek ayrıca dişleri hareket ettirir böylece diş telleri daima çene düzeltmesi ile birlikte kullanılır. Bu, ameliyattan sonra dişlerin uygun pozisyonlarında olduğundan emin olmanıza yardımcı olur.
Çene büyümesi genellikle kız çocuklarında için 16 ve erkek çocuklarında 18 yaşına kadar tamamlanır. Çene cerrahisi uygulanmadan önce tüm büyüme tamamlanmalıdır. Bununla birlikte, ameliyat öncesi diş hareketleri, bu yaşlardan bir ila iki yıl önce başlayabilir.
Genellikle 6 ila 18 ay süren ortodontik tedaviniz sırasında, diş telleri takarsınız ve ortodontistinizi diş telleriniz için planlanmış olan değişiklikler için ziyaret edersiniz. Dişleriniz diş telleri ile hareket ettikçe, diş kapanışlarınızın daha iyiye değil, daha da kötüye gittiğini düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, ortognatik cerrahi sırasında alt ve üst çeneniz doğru hizaya getirildiğinde, dişleriniz ve diş kapanışlarınız (okluzyonunuz) uygun pozisyonlarına gelir.
Cerrahi işlem ortodonti uzmanınız tarafından belirlenen ekip (ortodonti uzmanı, çene cerrahisi uzmanı, plastik cerrah, genel anestezi uzmanı) tarafından genel anestezi altında hastane ortamında gerçekleştirilir ve türüne bağlı olarak 1-6 saat arası sürebilir. Alt çene cerrahisinde, dişlerin arkasındaki çene kemiği ayrılır ve dişleri taşıyan kısım gerektiği kadar ileri veya geri hareket ettirilir. Üst çene cerrahisinde, çene ileriye-geriye veya aşağıya-yukarıya doğru yeniden konumlandırılabilir. Bazı hareketler, uygun hizalama ve kapanış elde etmek için çenelerin ayrılmasını, kemik eklenmesini/çıkarılmasını gerektirebilir. Hizalamaya katkıda bulunan diğer yüz kemikleri de yeniden konumlandırılabilir veya arttırılabilir.
Ameliyattan sonra iki hafta sonra okul ya da işe geri dönebilirsiniz. Gerekli iyileşme süresinden (yaklaşık dört ile sekiz hafta) 6 ila 12 ay içindeyse telleriniz çıkarılır.
Geleneksel metal diş telleri en yaygın diş telidir ve günümüzde hiç olmadığı kadar rahattırlar. Yüksek kaliteli paslanmaz çelikten imal edilmiş metal braketler ve diş telleriniz kullanılarak dişleriniz düzeltilir. Metal diş telleri ile daha eşsiz ve renkli bir gülümseme için renkli lastikler ekleme seçeneğine sahipsiniz.
Kendinden kapaklı braketler geleneksel braketler ile aynı malzemelerden yapılır. Bununla birlikte, kendi kendine bağlanan diş telleri, lastiğin kullanımını gerektirmez, bu da diş üzerindeki sürtünme etkisini azaltır. Kendinden bağlayıcı braketler geleneksel metal, seramik veya şeffaf braketler ile gelir. Metal diş teli ile aynı büyüklüktedirler, ancak elastik yerine özel bir klips ark teline eşlik eder ve dişlerin yerine yerleşmesine yardımcı olur. Klips dişe yerleştirilen basınç miktarını azaltmaya yardımcı olur ve daha az müdahale gerektirir.
Seramik diş telleri şeffaf malzemelerden yapılmıştır ve bu nedenle dişlerinizde metal diş tellerinden daha az görünürdür. Bu nedenle, seramik diş telleri esas olarak gençlerde ve kozmetik kaygıları olan yetişkin hastalarda kullanılmaktadır. Görsel olarak daha az belirgin oldukları halde, seramik diş telleri daha büyük ve metal muadillerinden daha kırılgan olduklarından, ağız hijyenine daha fazla dikkat etmek gerekir. Bu nedenlerle, seramik diş telleri alt dişlere göre üst ön dişlerde daha fazla kullanılmaktadır.
Şeffaf hizalayıcılar, dişlerinizi diş telleri gibi düzelten, görünmez, çıkarılabilir, rahat türüdür. Sadece hizalayıcılar görünmez değildirler aynı zamanda çıkarılabilirler, bu yüzden tedavi sırasında istediğiniz şeyi yeyip içebilirsiniz, ayrıca fırçalama ve diş ipi kullanmak daha kolaydır. Hizalayıcılar rahattır ve tedavi sırasında ağız yarasına neden olabilen metal çıkıntıları yoktur.
Lingual diş telleri dişlerin arkasına gizlenmiştir ve bu nedenle gülümsediğinizde “görünmez” dir. Lingual diş telleri, dişlerinizin şekline uyacak şekilde %100 özelleştirilmiştir. Lingual diş teli sporcular, modeller, aktörler/aktrisler, üflemeli enstrümanları çalan müzisyenler ve yetişkin profesyoneller için çok makul bir seçenektir.
Her zaman istediğiniz güzel ve düzgün dişleri elde etmek için Invisalign’ı düşünün. Invisalign’ın sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz.
Invisalign, bir dizi görünmez, çıkarılabilir ve rahat plak/hizalayıcıdır böylece kimse sizin bir tedavi sürecinde olduğunuzu fark etmez. Böylece tedavi sırasında ve sonrasında daha çok gülümseyebilirsiniz. Invisalign 3D bilgisayar görüntüleme teknolojisi ile yapılmış ve etkili olduğu kanıtlanmış bir uygulamadır. ABD ve Kanada’daki ortodontistlerin %70’inden fazlası Invisalign tedavisi uygulama sertifikasına sahiptir.
Hizalayıcılar sadece görünmez değil, aynı zamanda çıkarılabilirler, böylece tedavi sırasında istediğiniz şeyi yiyip içebilirsiniz. Diş fırçalama ve diş ipi kullanmak sorun değildir. Ayrıca rahattırlar ve tedavi sırasında ağızda aşınmaya neden olabilecek metal içermezler. Metal ve tellerin olmaması, doktorunuzun kliniğinde ayarlamalar için daha az zaman harcayacağınız anlamına gelir. Invisalign ayrıca, başladığınızda kendi sanal tedavi planınızı görmenizi sağlar, böylece tedaviniz tamamlandığında dişlerinizin nasıl görüneceğini görebilirsiniz.
Her iki hizalayıcı setini yaklaşık iki hafta boyunca takarsınız, bunları sadece yemek, içmek, fırça ve diş ipi kullanmak için çıkarırsınız. Her bir hizalayıcıyı, set içindeki bir sonraki hizalayıcı ile değiştirdiğinizde, dişleriniz doktorunuzun reçete ettiği son pozisyona gelinceye kadar – hafta hafta ve azar azar – hareket edecektir. Tedavinizin planlandığı gibi ilerlediğinden emin olmak için yaklaşık altı haftada bir doktorunuzu ziyaret edersiniz. Toplam tedavi süresi tipik olarak 9-15 ay sürer ve tedavi sırasında takılan hizalayıcıların sayısı 18 ile 30 arasındadır ancak her iki sayı da vakadan vakaya değişir.
Endişelenmeyin, çok kısa zamanda patlamış mısır ve patates cipsi atıştıracaksınız! Ancak sevdiğiniz ikramların tadını çıkarmaya başlamadan önce braketlerinize zarar verebilecek yiyeceklerden kaçınmak için özel dikkat göstermeniz gerekecektir.
Çiğnenen gıdalar – simit,
Gevrek yiyecekler – patlamış mısır, cips, buz
Yapışkan yiyecekler – karamelli şekerlemeler, sakız
Sert gıdalar – fındık, sert şekerlemeler
Isırmaya ihtiyaç duyan yiyecekler – mısır, elma, havuç
Süt ürünleri – yumuşak peynir, puding, süt bazlı içecekler
Ekmekler – yumuşak ekmek, krep, fındıksız kekler
Tahıllar – makarna, yumuşak pişmiş pirinç
Etler – yumuşak pişmiş tavuk, köfte
Deniz ürünleri – ton balığı, somon
Sebzeler – patates püresi, haşlanmış besinler
Meyveler – elma püresi, muz, meyve suyu
Atıştırmalıklar – dondurma, milkshake, yumuşak kek
Diş telleri ilk takıldığında dişleriniz ve ağzınız biraz hassas veya ağrılı olabilir. Bu tamamen normal ve devamlı olmayan bir durumdur. Diş tellerinizin takılmasını takip eden akşamında hafif sızı şeklinde başlar ve dört gün içerisinde azalarak ortadan kaybolur. Ağrıyı gidermek için, bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz ekleyerek eritin ve bu çözelti ile ağzınızı birkaç dakika boyunca gargara yapın (tuzlu suyu yutmayın).
Ağrı daha şiddetliyse ve ağzı duruladıktan sonra da geçmezse, Aspirin haricinde bir ağrı kesici kullanmayı da deneyebilirsiniz. Yaygın olmamakla birlikte dudaklarınız, yanaklarınız ve diliniz diş tellerine alışmak için bir veya iki hafta boyunca kızarıp tahriş olabilir. Hassasiyeti azaltmak için diş tellerinin üzerine koyabileceğiniz bir miktar balmumu vermekten mutluluk duyarız. Biraz balmumuna ihtiyacınız varsa, lütfen bize bildirin.
Dişlerinizin sallandığını, hareket ettiğini hissetmeye başlarsanız endişelenmeyin; bu normal bir durumdur. Diş tellerinin dişleri doğru pozisyona getirebilmesi için öncelikle dişlerinizi gevşetmeleri gerekir. Dişleriniz yeniden konumlandırıldıktan sonra yavaş yavaş sallanmaları geçecektir.
Braketleriniz ve ya diş telleriniz gevşeyebilir ve ya kırılabilir. Bu olursa, uygulamanın kontrol edilip onarılabilmesi için en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçin. Tellerinizden herhangi bir parça çıkarsa, onu muhafaza edip kliniğe gelirken yanınızda getirdiğinizden emin olun. Yanağınıza, dudağınıza, dilinize batan bir diş telini geçici olarak düzeltebilirsiniz. Bir cımbız yardımıyla veya kalem silgisi ile teli yerine çok yavaş ve dikkatlice itin. Kırılmış ve ya yerinden çıkmış diş teliniz, dudaklarınız veya yanaklarınızda tahrişe neden oluyorsa, doktorunuza başvurana kadar ağrının giderilmesi için kırık telin üzerine balmumu veya yumuşatılmış şekersiz sakız topu koyun.
Hasarlı braketler tedavi süresini uzatabilir, bu nedenle tüm uygulamaların bakımını yaptığınızdan emin olun. Lastik bantlar, başlık, tutucu veya doktorunuz tarafından verilen diğer uygulamaları sadece sürekli kullandığınız zaman, dişleriniz ve çeneniz doğru pozisyonlarına geçebilir.
Braketler takıldıktan sonra ortodontik fırça ve ara yüz fırçası ile dişler her yemekten sonra düzenli olarak en az 4 dakika fırçalanmalıdır. Ortodontik fırçanın kılları “v” harfi şeklindedir. “v” harfinin en derin yeri braketin üzerine gelecek şekilde fırça yerleştirilir ve trenin rayda gittiği gibi tüm diş kavsi boyunca fırçalanır. Bu işlem braket yerleştirilmiş olan dişlerin ön yüzeyine , üst yüzeyine (diş etine bakan kısmı) ve alt yüzeyine (kesici ve çiğneyici kenara bakan kısmı) her bir diş 2-3 kez fırçalanacak şekilde uygulanır. Sonrasında normal diş fırçası ile dişlerin arka yüzeyleri diş etinden dişe doğru fırçalanır. Bunu takiben dişlerin çiğneyici yüzeyleri fırçalanır ve fırçalama işlemi tamamlanır. Ara yüz fırçaları geceleri yatmadan önce dişler yukarıda anlatıldığı şekilde fırçalandıktan sonra tel ile dişler arasında kalmış olan artıkları temizlemek amacıyla kullanılır. Çam ağacına benzeyen ucun kullanımı uygundur. Ara yüz fırçasına macun sürülmesine gerek yoktur. Ayda bir yedekleri ile değiştirilmesi etkinliğini arttıracaktır.
Aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz. Bir uzmanımız sizi hızlıca geri arayarak randevunuzu planlayacaktır. Dilerseniz bizi direkt olarak arayabilirsiniz.
Veya bizi arayın +90 242 222 02 04