Diş yüzeyine tutunan bakteriler, yeterli ağız hijyeninin sağlanamadığı alanlarda birikim gösterir. Bu birikimin ağız içerisinde çeşitli iyonlarla etkileşime geçmesi sonucu oluşan sert ve pürüzlü yapı ise diş taşı (tartar) olarak adlandırılır. Diş taşı, oluşturduğu pürüzlü yüzey nedeniyle daha fazla bakterinin yüzeye tutunması için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle, diş ve diş eti hastalıklarının oluşmasına ya da şiddetinin artmasına neden olabilir.
Diş hekiminizin önerdiği uygulama yöntemlerine uyarak diş fırçalama ve diş ipi kullanımını içeren günlük ağız bakım rutinine özen göstermek, diş taşı oluşumunu önleyebilmeniz için önemlidir. Bunun yanı sıra, gün içerisinde yiyecek ve içecek tüketimi sonrasında ağız içerisinin su ile çalkalanması bakterilerin birikimine zemin hazırlayabilecek etkenlerin minimuma indirilmesine yardımcı olur.
Diş taşı, oluştuktan sonra evde uygulanan rutin ağız bakım uygulamaları ile dişin üzerinden atılamaz. Ancak bu oluşumu diş hekimi; klinik ortamında, ultrasonik cihazla ya da el aletleriyle, konforlu bir şekilde kolaylıkla temizleyebilir. Genellikle anesteziye ihtiyaç duyulmayan kısa süreli bir tedavidir. Uzun süre tedavi edilmeyen durumlarda ise çevre dokulardaki yıkıma ve bakteri birikiminin meydana geldiği alanın ulaşılabilirliğine bağlı olarak lokal anestezi altında diş etinin kaldırılıp diş kökü yüzeyinde de temizlik yapılması gerekli olabilir. Diş taşı temizliğinin ardından dişlerde minimal bir hassasiyet meydana gelebilir. Ancak bu hassasiyet, birkaç gün içerisinde ortadan kalkar.
Aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz. Bir uzmanımız sizi hızlıca geri arayarak randevunuzu planlayacaktır. Dilerseniz bizi direkt olarak arayabilirsiniz.
Veya bizi arayın +90 242 222 02 04