İmplant

İmplantlar, çene kemiği içerisine yerleştirilerek dişin kökünü taklit eden ve ağız içerisinde eksik olan dişlerin yerine restorasyon yapılabilmesine olanak tanıyan titanyum vidalardır. Bu sayede, boşluğun etrafındaki diş dokularında işlem yapılmasına gerek kalmadan ilgili bölgenin sabit protez ile tedavi edilebilmesine olanak tanır. Sabit protezlerin yanı sıra, hareketli protezler için de destek oluşturabilir ve bu sayede hareketli protezlerin bilinen dezavantajlarını minimuma indirir. Çene kemiklerinin gelişimi tamamlandıktan sonra her yaşta uygulama yapılabilir. Ancak, diş eksikliği olan bölgede kemik erimesi ya da dişlerin devrilmesi gibi implant uygulamasını kısıtlayıcı etkilerin oluşmaması adına mümkün olan en erken dönemde implant tedavisinin planlanlanması önem taşır.

 

İmplant uygulamalarında tedavi süreci nasıl ilerler?

İlk seansta ayrıntılı klinik ve radyolojik muayenelerin yapılması, tedavi için gerekli olan koşulların değerlendirilmesi adına oldukça önemlidir. Uygun koşulların sağlanabildiği durumlarda ise çeşitli estetik değerlendirmeler yapılır. Bu değerlendirmeler sonucunda hastanın ihtiyaçlarına ve beklentisine en uygun şekilde protezler tasarlanır. Tasarımın ana hatlarının belirlenmesinin ardından, üç boyutlu radyografik görüntülerden yararlanarak protezin uygulanabilmesi için ideal koşulları oluşturabilecek implant özellikleri belirlenir. Bu özelliklerin belirlenmesi; radyografik görüntüler üzerinden milimetrik ölçümler yapılarak implantın konumunun, boyunun ve çapının değerlendirilmesi ile yapılır. Uygulanacak tedavinin süresi, hastanın genel durumuna ve tedavi ihtiyacına bağlı olarak değişebilir. Uygun koşulların sağlanabildiği durumlarda, implant uygulamasıyla aynı gün protez aşamasına geçiş yapılabilir. İmplantın uygulanması ya da estetik özellikleri oluşturulabilmesi için gerekli koşulların sağlanamadığı durumlarda ise ek cerrahi işlemler gerekli olacağından tedavi süreci uzayabilir.

Tedavi seansında implantın yerleştirilmesi işlemi, lokal anestezi altında konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Kısa süreli bir işlem gerektiren bu tedavide, öncelikle implantın boyutuna ve konumuna uygun olacak şekilde çene kemiği üzerinde bir yuva açılır. Yuvanın açıldığı alana implant yerleştirilir ve ardından ilgili alan dikiş atılarak kapatılır. İşlemden bir hafta sonra tedavinin kontrolü yapılır ve bu seansta aynı zamanda bölgeye atılan dikişler alınır. İmplantın yerleştirilmesinin ardından kalıcı protezlerin implant üzerine uygulanması, implantların kemik ile bütünleşmesi tamamlandıktan sonra yapılır. Kalıcı protezlerin yapılması için sürecin beklenmemesi durumunda, implantların dayanıklılığı azalır ve uzun ömürlü tedavi sağlanma şansı azalır. Bu nedenle bekleme süreci büyük önem taşır. Ancak, bu süreç içerisinde geçici protez ile estetik problemler ortadan kaldırılabilir. Üst çenede yaklaşık üç ay, alt çenede ise ortalama iki ayda tamamlanan bütünleşme işleminin ardından kalıcı protezlerin yerleştirilmesi ile tedavi sonlandırılır. İmplant uygulaması ile birlikte ek cerrahi işlemlerin gerekli olduğu durumlarda bu süreç altı aya kadar uzayabilir.

Tedavinin hemen sonrasında günlük rutinlere kolaylıkla geri dönülebilir. Cerrahi işlem yapılmasına bağlı olarak minimal ağrı ve ödem meydana gelebilir. Ancak ağız bakımına özen gösterilmesi, bölgeye soğuk kompres uygulanması ve diş hekiminin reçete ettiği ilaçların düzenli kullanılması ile bu durum kısa bir sürede ortadan kaldırılabilir. Tedaviyi takip eden ilk iki yılda altı ayda bir, daha sonrasında ise yılda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi ile tedavinin ömrünün uzatılması mümkündür. Ağız ortamında implant için zararlı olabilecek koşullar oluştuysa bu kontrollerde erken teşhisi yapılabilir ve bu probleme neden olan etken ortadan kaldırılarak ileri derecede hasara neden olması önlenebilir.

 

İmplant uygulamasının faydaları nelerdir?

İmplant uygulamaları, komşu dişlerde ek bir işleme gerek olmadan boşluk olan alanlara protez yapılabilmesini sağlar. Bunun yanı sıra, ağız içerisinde proteze destek olacak komşu dişlerin olmadığı durumlarda dahi hastaya sabit protez yapılarak konforlu ve estetik tedaviler yapılabilmesine olanak tanır. Ağız bakımının ideal bir şekilde sağlanması durumunda, uygulandığı bölgede kemik dokusunu korur ve zamanla meydana gelebilecek kemik erimelerini minimuma indirir. Ağız içerisinde tutuculuğu iyi olmayan hareketli protezlere destek sağlayabilir ve bu sayede konforu önemli derecede arttırabilir. Dişlerin doğal yapısını iyi bir şekilde taklit edebildiği için çevre dokuların yeterli olması durumunda oldukça doğal ve estetik bir görünüm oluşturabilir.

Randevu Al

Aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz. Bir uzmanımız sizi hızlıca geri arayarak randevunuzu planlayacaktır. Dilerseniz bizi direkt olarak arayabilirsiniz.

Veya bizi arayın +90 242 222 02 04


    *Zorunlu Alanlar