Diş eti hastalığı nedir?

Diş eti hastalığı sanılandan daha yaygın bir hastalıktır. Belirti göstermeden oluşan enfeksiyon siz farkında olmadan gelişim gösterebilir. Belirtilerden bazıları diş etlerinde kanama, kızarıklık, şişme ve hassasiyet olabilir. Dişi saran yapışkan bir kat olan bakteri plağı hastalığın ana kaynağı olmakla birlikte ilaç kullanımı, ağız sağlığına özen gösterilmemesi; hamilelik, ergenlik ve menopoz gibi hormon dengesinin bozulduğu dönemlerde ortaya çıkabilir ve/veya hastanın diş etlerini etkileyebilir. Şeker hastasıysanız ya da tanı koyulmamış şeker hastalığınız varsa ikinci derecede ya da agresif tipte periodontitis oluşma oranı yüksektir. Sigara içiyorsanız hastalığa yakalanma oranınız sigara içmeyen birine oranla daha yüksektir. Sigara tüketimi sizi hastalığa daha yatkın kılacağı gibi iyileşme sürecinizi de uzatacaktır.

Gingivitis

Diş eti hastalığının birkaç evresi bulunur, başlangıç seviyesi gingivit olarak adlandırılır. Hastalık bu seviyede günlük diş fırçalanması, iple temizleme ve sağlıklı beslenme ile kontrol edilebilir düzeydedir. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz yalnızca hastalığın gelişmesini engellemekle kalmayacak, erken evrelerde yakalanmasını da sağlayacaktır.

Periodontitis

Hastalığın ikinci ve daha gelişmiş evresine periodontitis adı verilir. Bu evrede doku kaybı ve ilerleyen süreçte diş kökü ve onu çevreleyen kemik doku arasında enfeksiyon oluşumuyla meydana gelen hasar nedeniyle diş kaybına neden olur. Hasta tedavi için başvurduğunda yaşadığı ağrı ve şikâyetleri diş ağrısıyla karıştırabilirken bu şikâyet ve ağrılar hastalığın ilerleyen safhasına bağlı olabilir. Bu evre yavaş yavaş gelişebilirken aniden kötüleşme yaşanabilir.

Agresif evre periodontitis

Agresif periodontitis normal seyrinden bağımsız olarak hızlı biçimde gelişim gösterebilir. Hastalık genel olarak 30-35 yaşlarında gözlense de, çocuk, ergenlik öncesi ve ergenlik dönemindeki gençlerde de görülür. Bu nedenle ailesinde hastalığa karşı genetik yatkınlık olan çocukların takibi özellikle önemlidir. Agresif periodontitis ağız ve çene yapısı için çok yıpratıcı olabileceğinden, hasta ilerleyen süreçte implant ve protez gibi tedavi yöntemlerinden yararlanamaz hale gelebilir.

Diş ve diş etleri nasıl korunabilir

Erken yaşlardan itibaren diş ve diş eti sağlığının takip edilmesi, düzenli kontrollerin sağlanması, dişlerin düzenli fırçalanması, diş ipi kullanılması ve sağlıklı beslenme hastalığı önleyebileceği diş eti hastalığına ait belirtileri ortadan kaldırabileceği gibi erken teşhis ve tedaviyle oluşabilecek kayıpların da önüne geçilecektir.

Leave a Reply